XERRADES DE SENSIBILITZACIÓ

L’Associació de Salut Mental La Noguera ofereix diverses xerrades per als alumnes de primària i secundària, batxillerat, cicles formatius i famílies.

A continuació, us fem una breu descripció de les que es proposa aquest 2021: 

SALUT MENTAL I AUTOESTIMA DELS JOVES

La finalitat és sensibilitzar sobre la importància de la salut mental en l'etapa adolescent i alhora donar eines per tal que cadascú tingui cura de la seva pròpia, i pugui al mateix temps detectar en el seu entorn situacions d'alerta. Es pretén que a partir de conceptes bàsics els joves prenguin consciència que aquest tema també els pot afectar a ells per l'etapa de desenvolupament en la que es troben i que per tant puguin estar informats de les problemàtiques relacionades amb la salut mental que poden aparèixer. En aquesta activitat parlarem del concepte de trastorn mental i dels més freqüents que poden aparèixer en aquesta etapa, de la xarxa sanitària i social que tenen al seu abast, i per últim de forma pràctica treballaran l'autovaloració i prendre consciència de la seva pròpia angoixa.

APRÈN A GESTIONAR LES TEVES EMOCIONS

En la infància i adolescència s'experimenten molts canvis i a conseqüència s'expressen emocions/sentiments de manera adaptativa o desadaptativa, com per exemple la ira, la por, l'angoixa, la tristesa, l'alegria, la incertesa, entre altres. Tanmateix, el fet de no gestionar de manera adequada aquests esdevenimentals (falta de pertinença en un grup, situacions d'assetjament, la identificació amb el jo, etc.), poden desencadenar comportaments inadequats en el context, sigui en l'aula o a casa. L'objectiu general del taller és aprendre com identificar, entendre i gestionar les emocions a través d'una explicació sobre les mateixes i facilitar les estratègies necessàries per poder abordar-les de manera apropiada.

ADDICCIONS DEL SEGLE XXI: COM AFECTEN LA SALUT MENTAL

Aquesta sessió va destinada a donar informació real i objectiva sobre les addiccions i els trastorns mentals més comuns. Es tracta en una primera part d'explicar que és la salut mental en general i com aquesta es veu afectada amb l'aparició d'una problemàtica d'aquest tipus. En aquesta línia s'introdueix el concepte d'addicció, i s'explica informació sobre cadascuna donant especial atenció als seus efectes en l'organisme i com això pot afectar a la salut i el bon funcionament de la persona. La metodologia de treball és participativa i es promou que els alumnes a través de les dinàmiques aportin la seva opinió i puguin resoldre dubtes sobre el tema. També es posa èmfasi en la importància de l'entorn de la persona: els amics, l'entorn educatiu i la família, com agents imprescindibles per acompanyar al jove, i prevenir possibles problemàtiques amb les diferents addiccions.

Per informar-vos més detalladament sobre les xerrades podeu consultar la Mesa de Salut Jove de la Noguera, on les trobareu explicades de forma més curosa.

Per accedir-hi: