ACTUALITAT
SIGNATURA CONVENI ASM CATALUNYA – TERRES DE LLEIDA, COORDINADORA D’ENTITATS DE SM I ADDICCIONS, PER AL 2021
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el president de la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental (ASM) i Addiccions i president de l’ASM Pla d’Urgell, Josep Lavin, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, signen el conveni de col·laboració per a aquesta anualitat.
L’acte va tenir lloc a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida, i va comptar amb l’assistència de la tècnica de la Coordinadora d’Entitats Terres de Lleida, Marta Burgell;i els representants de l’ASM Ondara Sió, Jaume Azcona; de l’ASM Ponent, Maria Ribó; de l’ASM Pallars, Anna San Martín; de l’ASM Noguera, Mercè Torrentallé; de l’Associació TALMA, Rosa Ticó, de l’Associació Alba, Maite Trepat, i de l’Associació Alba Jussà, David Marchal.
Aquestes són les notícies més destacades del mes d’octubre:
- Fira d’entitats 2021
Aquest diumenge 3 d’octubre es va dur a terme la Fira d’entitats, organitzada per la Taula d’Entitats amb la col·laboració dels Serveis Socials de la Noguera, Paeria de Balaguer i el Pla d’Acció Comunitària Inclusiva La Noguera.
La fira dóna a conèixer i promociona les entitats culturals, socials, educatives, immigrants i esportives i, en general, l’associacionisme i el voluntariat. Aquest esdeveniment ha estat ple de jocs infantils, contacontes, tallers, exposicions, actuacions, gimcanes, demostracions de balls, taules informatives i parades molt originals, tot a càrrec de les entitats de Balaguer.
Aquestes són les notícies més destacades del mes de setembre:
- Activitat de bàquest
- Formació “Dones, Salut Mental i Violència de gènere.
L’entitat ha iniciat l’activitat de bàsquet juntament amb el Servei de Rehabilitació Comunitària, on tots els dimecres de 10:30 h a 11:30 h es realitzaran entrenaments per a futurs tornejos de bàsquet.
L’activitat pretén millorar les habilitats socials, treballar en equip i reforçar la nostra salut física i mental.
L’equip tècnic de l’associació, des del mes de setembre fins al mes de desembre realitzarà la formació “Dones, Salut Mental i Violència de gènere” que ofereix FEAFES Andalusia Salut Mental amb l’objectiu de contribuir a una major informació, orientació i formació en matèria de dona, discapacitat i empoderament per contribuir al suport mutu de les dones amb un problema de salut mental i, millorar la qualitat de vida d’elles i les seves famílies.
El divendres 17 de setembre vam gaudir de la visita a la PLANTA que s’ubica en el complex industrial La Plana del Corb de Sorigué a Balaguer (Lleida). És un espai dedicat a la creació artística contemporània. A través de la col·lecció de la Fundació Sorigué, PLANTA alberga un conjunt d’obres d’artistes de prestigi internacional i compta amb espais d’art únics en el món, els sites–specific, que presenten peces de reconeguts artistes com Anselm Kiefer, William Kentridge, Juan Muñoz i Bill Viola.
Durant el matí vam poder visitar l’exposició “In the beginning was…” de l’artista Chiharu Shiota. Aquesta obra ha estat creada amb fils i pedres. En ella, les pedres s’entrellaçaven en una densa trama de forma circular, que a la vegada podia contemplar com una constel·lació estel·lar, com una representació del “Big Bang”.
A continuació vam veure el vídeo anomena’t “More Sweetly Play the Dance” de William Kentridge i finalment l’obra “Double Bind” de Juan Muñóz. Aquesta obra estableix un diàleg entre l’espectador i l’espai, la perspectiva, la verticalitat, la il·lusió, el visible i el invisible.
Aquestes són les notícies més destacades del mes d’agost:
- Conveni Fundació La Caixa
El dijous 26 d’agost, la presidenta, la tresorera i la secretaria de l’entitat van signar un conveni amb la Fundació La Caixa, que ajudarà a l’Associació a créixer i millorar en la seva tasca social.
Agraïm la col·laboració de La Caixa amb l’entitat, ja que permetrà tirar endavant projectes molt necessaris per a les persones amb problemàtica de salut mental i a les seves famílies.
Aquestes són les notícies més destacades del mes de maig:
- Projecte d’equinoteràpia.
PROJECTE D’EQUINOTERÀPIA
L’activitat consisteix a realitzar intervencions assistides en cavalls, en l’Associació Terranimal d’Alcoletge, cada dilluns a la tarda de 16:30h a 18h, durant el mes de maig. S’ha escollit aquesta activitat, tenint en compte els beneficis que aquesta proporciona. La teràpia assistida amb cavalls contribueix al desenvolupament físic, psíquic, social, cognitiu, ocupacional i emocional de les persones. La millora en les capacitats d’atenció i record, incideixen de forma positiva en la construcció de l’autonomia, en la millora d’autoestima i en definitiva, aporta de forma significativa en el benestar emocional. Entre els beneficis, també en podem trobar de caràcter fisiològic: provoca gana i cansament d’una manera sana que després afavoreix un son reparador, desestressa i relaxa a parts iguals, disminueix l’ansietat, etc.
El cavall es presenta com un ésser al qui transferir-li les vivències i afectes que la persona sent, però que té dificultats per convertir-les en pensaments i expressar-les en paraules. De la mateixa manera que el cavall pot reconèixer aquestes emocions i a partir del vincle, treballar les habilitats socials, lideratge i comunicació. L’animal tendeix de forma innata a reflectir el comportament de la persona que està interactuant amb ell, els seus moviments i les seves emocions. Això fa que després de cada interacció amb el cavall, les persones del club, puguin analitzar com han actuat vers l’animal i com ha reaccionat aquest. És una forma de treballar la capacitat introspectiva i poder descobrir potencialitats per fer front a situacions que en altres contextos seria difícil de detectar.
El projecte dut a terme a l’aire lliure, envoltat de naturalesa, ofereix un element terapèutic únic.
Aquests animals et permeten treballar conceptes relacionats amb les pors, fòbies i dificultats davant els conflictes, a més a més també promou un rol actiu de la persona.
Aquest projecte s’ha valorat juntament amb la psicòloga de l’entitat per tal de treballar la gestió de les emocions. La teràpia assistida amb cavall millora la qualitat de vida de les persones beneficiàries i per tant compleix amb l’objectiu de l’Associació.
Els objectius dels projecte són els següents:
- Establir vincles fora del nostre context habitual.
- Augmentar la sensació de benestar.
- Millorar la gestió de les emocions.
- Promoure l’activitat física.
- Potenciar l’autoestima.
Per tal d’avaluar els objectius esmentats anteriorment, es realitzarà una Escala Visual Analògica (EVA). Abans d’inicar els tallers i una vegada finalitzats. Aquesta eina s’utilitza per ajudar a la persona a avaluar la intensitat de certes sensacions i sentiments. És una línia recta en la qual en un extrem significarà l’absència de benestar emocional i en l’altre extrem el màxim de benestar percebut.
Aquestes són les noticies més destacades del passat setembre:
- Firaentitats 20
Fira Entitats’20
L’últim diumenge del mes de setembre, any rere any, s’ha celebrat a Balaguer, la Fira d’entitats.
Tot i la situació que estem vivint i sota el lema “Aquest any també hi som”, la Taula d’Entitats de Balaguer, a través d’un vídeo, ha volgut continua fent visible l’associacionisme que hi ha a la nostra ciutat i expressar que aquesta encara segueix molt viu.
Podeu visualitzar-lo fent clic en el següent enllaç, que us portarà a la nostra pàgina de Facebook on està penjat.
Aquestes són les noticies més destacades del passat abril:
- I Jornada de projectes de lluita contra l’estigma en l’entorn educatiu.
- Campanya “Gracias por tu valor”
- Horari de Club, confinat
I JORNADA DE PROJECTES DE LLUITA CONTRA L’ESTIGMA
EN L’ETORN EDUCATIU
El 7 d’abril vàrem participar en la I Jornada de projectes de lluita contra l’estigma en l’entorn educatiu (telemàticament), on van participar 13 entitats diferents que van exposar els projectes que porten a terme en aquest àmbit a la seva comarca.
Nosaltres vàrem exposar els tres projectes que actualment portàvem a terme fins al moment els quals eren:
- Projecte Descobreix, no bloquegis la teva salut mental” tant per alumnes com a professorat.
Es tracta d’un projecte finançat pel Pla Nacional sobre Drogues i enes arriba a través de la Confederació de Salut Mental Espanya.
L’activitat consta d’una presentació PowerPoint teòrica sobre l’afectació de les drogues a la salut mental dels joves. També inclouen vídeos en la presentació, de testimonis i d’experts en el tema, a més d’alguna dinàmica de reflexió sobre el consum de drogues
Per finalitzar s’expliquen els recursos i serveis disponibles al territori i es deixa un espai per resoldre dubtes i consultes que es puguin tenir derivades de la presentació. - Xerrada “Salut Mental i Autoestima”
En aquesta activitat de sensibilització sobre la salut mental es divideix en dos parts. En la primera s’inclou una presentació sobre els conceptes bàsics sobre la salut mental, la classificació, els trastorns mentals més freqüents en l’adolescència, i vídeos amb testimonis joves. I en la segona es treballa l’Autoestima i l’autoconeixement a través de dinàmiques individuals i grupals.
Per acabar es presenten els recursos i serveis disponibles en el cas que es necessiti. Es deixa un espai per resoldre dubtes i consultes que es puguin tenir derivades de la presentació. - Xerrada “La Salut mental dels joves”
Aquesta activitat és d’informació i sensibilització, i va sorgir de la demanda d’un centre educatiu de la comarca en el que es va detectar situacions d’alarma en tema de salut mental, i per tal de fer front en aquest desconeixement ens van fer la demanda a l’entitat si podíem fer alguna sessió informativa.
A partir d’una presentació teòrica titulada “la salut mental dels joves” es realitza una presentació sobre els conceptes bàsics en la matèria, tractant la classificació, els tipus de trastorns, abordem també l’assetjament escolar, i la realitat del suïcidi amb dades i per acabar s’explica el circuit d’atenció a la salut mental del territori i també es deixa un espai per resoldre dubtes i consultes que es puguin tenir derivades de la presentació.
CAMPANYA #GRACIASXtUValor
Fa uns dies la Confederación de Salud Mental España va llençar una campanya #GraciasXTuValor, donant les gràcies a totes les persones que han de treballar en aquest estat de crisis a vida de la Covid-19, arriscant la seva salut i procurant el benestar i tranquil·litat de la ciutadania per tal que es quedi a casa amb les millors condicions.
En aquesta iniciativa hi han col·laborat el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, representants de la xarxa estatal de Dones, el Comitè Pro Salut Mental en Primera Persona i la Comissió Permanent de Salut Mental Espanya, on tots els seus components mitjançant vídeos curs donen les gràcies a tots els col·lectius que actualment estan treballant.
Dins aquests col·laboradors es troba la nostra presidenta de l’entitat, la Sra. Mercè Torrentallé com a representant del grup de dones i gènere de #saludmentalespaña, on dona les gràcies als transportistes, “gràcies al seu valor tots tenim el necessari per passar la quarantena”.
HORARI DEL CLUB DURANT EL CONFINAMENT
Des de l’inici del confinament el servei de Club Social es va tancar com la resta d’altres serveis al públic, però des de l’equip tècnic de l’entitat es va treballar per crear un nou club durant aquesta situació.
Des d’aleshores el Club segueix funcionant però tot de manera virtual. Cada matí i tarda es proporciona eines a cadascú via whatsapp per realitzar l’activitat des de casa. Cal destacar que s’ha prioritzat activitats que motivin a realitzar exercici físic, a la gestió emocional de tots els membres i promocionar les relacions socials virtuals.
Aquí us deixem l’horari que s’ha planificat fins a la reobertura del servei.
Aquestes són les noticies més destacades del passat febrer:
- Què és un grup psicoeducatiu?
- Xerrades Salut Mental i Drogues
- Xerrades Salut Mental i Autoestima
QUÈ ÉS UN GRUP PSICOEDUCATIU?
És un espai grupal dirigit als familiars i cuidadors/es de persones amb un trastorn mental que es reuneixen de manera mensual per tal de parlar de temes que els preocupen i oferir-se un suport mutu.
Els grups es reuneixen un dimarts al mes de 19:00 a 20:30, conduïts per la psicòloga de l’entitat.
Si estàs interessat/da vine a informar-te a la nostra entitat o truca al 973449488.
XERRADES SALUT MENTAL I DROGUES A ALUMNES DE SECUNDÀRIA
El passat 26 de Febrer l’entitat va portar a terme dues xerrades amb el títol “Salut Mental i Drogues” als alumnes de 3r ESO de l’IES Almatà, de Balaguer.
La xerrada es divideix en dos grans blocs. En el primer és dona informació bàsica sobre salut mental, proporcionem eines per tenir cura de la seva salut mental, i mostrem la vivència d’un testimoni en 1a persona.
En el segon bloc es treballa la prevenció del consum de drogues i els efectes que comporta el consum de tòxics en el cervell dels adolescents i l’estreta relació que hi ha amb l’aparició de les malalties mentals. També es treballa mitjançant algunes dinàmiques, la prevenció i conscienciació del consum de tòxics.
És important informar sobre aquests aspectes en aquesta etapa, ja que en molts dels casos és la franja d’edat on es comença el consum de tòxics i on es diagnostiquen algunes malalties mentals.
XERRADES ” SALUT MENTAL I AUTOESTIMA”
Els dies 13 i 20 de Febrer l’entitat va realitzar xerrades amb el títol “Salut Mental i autoestima” als alumnes de 2n ESO del Vedruna Balaguer.
El primer objectiu de la xerrada és sensibilitzar els alumnes i professorat de secundària en Salut Mental, facilitant-los informació bàsica i les vivències d’un testimoni.
L’altre objectiu és treballar l’autoestima dels adolescents mitjançant unes dinàmiques.
Es comença amb la dinàmica de l’arbre per realitzar un exercici d’autoconeixença. En les arrels del nostre arbre escrivim les nostres CAPACITATS o QUALITATS que tenim, al tronc i reflectim les COSES POSITIVES que faig i per últim als fruits hi posarem els ÈXITS ACONSEGUITS.
Un cop realitzat l’exercici d’autoconeixença, realitzen l’activitat d’escriure una “piulada” a Twitter, on serà una bona pràctica per reafirmar i exposar qui sóc i que em caracteritza i em fa valuós/a i diferent dels altres en només 280 caràcters.
Aquestes són les noticies més destacades del passat gener:
- Beneficis de l’Arttèrapia i el Lettering
- Taller d’ús del mòbil
ELS BENEFICIS DE L’ARTTERÀPIA I EL LETTERING
En el Club Social el Porxo, durant el primer trimestre del 2020 es portarà a terme tots els dilluns el taller d’Artteràpia i Lettering.
Mitjançant l’artteràpia els usuaris del Club aprenen noves eines per a expressar-se i alhora millorar la seva salut mental des d’un vessant més artística.
També dins el taller es destina un temps a potenciar la creativitat i l’art de dibuixar a mà lletres amb un sentit estètic.
Des del Club Social animen a tots aquells que vulguin descobrir aquestes noves eines que és posin en contacte amb l’entitat.
TALLER DE L’ÚS DEL MÒBIL
Els dies 14 i 21 de gener es van portar a terme a l’ASM la Noguera dues sessions del taller per aprendre “L’ús del telèfon mòbil” a càrrec de la Sra. Anna Pla, tècnica dels serveis socials de la Noguera.
Gràcies a l’arribada de les noves tecnologies tenim una sèrie de beneficis com són: un accés més ràpid a la informació, diferents fonts de coneixement, augment de la nostra creativitat, millores en la comunicació, millora de processos administratius, augment de les opcions d’entreteniment, entre d’altres.
Però tot i aportar tots aquests beneficis cal tenir en compte que un ús desmesurat pot comportar un aïllament social, o pèrdua de la privacitat.
L’ús de les noves tecnologies cada cop és més habitual i per això el Club Social el Porxo, aposta per apropar a tothom les eines bàsiques per poder utilitzar el nostre telèfon mòbil, treure’n el màxim rendiment d’aquest i gestionar-ho de la manera més segura.
Per altra banda el primer dia del taller vàrem rebre la visita del President del Consell Comarcal el Sr. Miquel Plensa, de la vicepresidenta la Sra. Anna Mª Calvis i el director de serveis socials, el Sr. Josep Lluis Bonet, amb l’intenció de presentar-se i conèixer l’entitat i els serveis que hi realitzem.
Aquestes són les noticies més destacades del passat any 2019:
- Celebració del berenar de Nadal de l’entitat
- Activitats amb Dognature
- Formació a professorat sobre Salut Mental i Drogues
- Premi per la companyia de teatre “Visibles”
CELEBRACIÓ DEL BERENAR DE NADAL DE L’ENTITAT
El 18 de desembre l’entitat va celebrar el tradicional berenar de Nadal.
Enguany l’acte va començar a les 17:00 h amb els parlaments de la presidenta de l’entitat la Sra. Mercè Torrentallé, la vicepresidenta del Consell Comarcal de la Noguera, la Sra. Anna Maria Calvís, i el regidor de Governació, Afers socials i participació de l’Ajuntament de Balaguer, el Sr. Kevin Bruque.
Seguidament va iniciar l’actuació de màgia a càrrec del Mag Reivax, on van participar-hi alguns membres del públic en algunes de les seves actuacions. Va ser una activitat molt entretinguda i divertida per tots els assistents.
Després van realitzar dues petites actuacions de cant dos membres del Club Social el Porxo: el Sr. Joan Porta i el Sr. David Heredia.
L’acte va finalitzar amb un petit berenar per tots els assistents, que es va portar a terme gràcies a les col·laboracions de les empreses: torrons Alemany, supermercats Plus fresc, el Pigot i el forn Capdevila.
Des de la Junta directiva i equip tècnic de l’entitat agraeixen l’assistència de més d’una cinquantena d’assistents.
ACTIVITATS AMB GOSSOS DE L’ENTITAT DOGNATURE
Durant l’any 2019 l’entitat ha portat a terme una sessió mensual amb els gossos de l’entitat Dognature de Balaguer.
En aquestes sessions es treballa amb els gossos les habilitats necessàries per conèixer com interactuar amb un animal, la responsabilitat i les obligacions que comporten tenir un gos, com tenir cura d’aquest animal, com utilitzar el reforç positiu, entre moltes altres eines.
Gràcies a l’entitat Dognature a part de conèixer com interactuar correctament amb gossos, també hem reforçat altres aspectes com són: el treball en equip, millorar en les habilitats socials, treballar la paciència i també el respecte cap als animals i cap als altres.
FORMACIÓ EN SALUT MENTAL I DROGUES AL PROFESSORAT
El passat 6 de Novembre dues tècniques de l’entitat van portar a terme la formació de Salut Mental i drogues a professorat de la comarca de la Noguera.
La formació es va dur a terme al Centre de recursos Pedagògics de la Noguera i la durada de la sessió era de 2 h, distribuïda en dues parts, una part introductòria i teòrica i després una part més pràctica.
Aquesta sessió forma part del Programa “Descobreix la salut mental” destinat a fer prevenció en addicions i problemes de salut mental, on es prioritza els aspectes relacionats, familiars i docents.
Està demostrat que la participació dels docents en aquests àmbits són fonamentals per la intervenció integral en l’àmbit educatiu, per aquest motiu aquest any l’entitat ha prioritzat realitzar aquesta formació.
El 29 d’octubre els membres de la companyia de teatre VISIBLES, de la qual alguns membres del Club social el Porxo en formem part, han rebut el premi del concurs de suggeriments solidaris de la Taula d’entitats de Balaguer, organitzada pel Consell Comarcal de la Noguera.
La companyia VISIBLES té com a objectiu utilitzar el teatre per fomentar les relacions personals entre el grup, millorar l’expressió corporal i verbal, i també per incentivar l’apoderament de les persones.
Ja fa més d’un any que es va crear aquesta companyia amb els tres recursos de Salut Mental de la Comarca de la Noguera, com són: el Servei de Rehabilitació Comunitària de Balaguer, l’Hospital Hèstia de Balaguer i el Club social el Porxo.
Aquestes són les noticies més destacades del passat any 2019:
- Actes per la celebració del dia Mundial de la Salut Mental
- Firaentitats 19
- La reina Leticia rep a la xarxa estatal de dones
ACTES DE CELEBRACIÓ DEL DMSM A LA NOGUERA
Del 7 al 10 d’Octubre la Taula de Salut Mental de la Noguera hi ha organitzat un seguit d’actes amb motiu de la celebració del dia Mundial de la Salut Mental, en el qual l’ASM la Noguera hi ha col·laborat en algun d’ells. L’objectiu de la taula era apropar actes amb relació a la celebració a diferents poblacions de la Noguera.
El dilluns 7 es va portar a terme una xerrada “L‘ impacte social de la família” a càrrec del CSM de Balaguer a la població de Bellcaire.
El dimarts 8 la nostra entitat va realitzar una xerrada amb el títol” Cuida la teva salut mental “a la població d’Artesa de Segre.
El dimecres 9 el Servei de Rehabilitació Comunitària, el Consell Comarcal de la Noguera i la nostra entitat va organitzar una taula informativa, facilitant informació sobre Salut Mental i trastorns mentals, trencant amb tabús i realitzant algunes dinàmiques amb els transeünts a la població de Ponts el dia de mercat.
El dijous 10, dia Mundial de la Salut Mental es van realitzar 2 actes a la ciutat de Balaguer. Al matí es va oferir als alumnes del segon cicle de primària de totes les escoles de la ciutat un espectacle de màgia a càrrec del CSMIJ de Lleida.
A la tarda com acte de cloenda és va realitzar el visionament del documental “El desequilibri perfecte” on apareixen les preocupacions i visions de tres testimonis que pateixen una malaltia mental.
Finalment va acabar l’acte amb i una tertúlia amb el psiquiatra el Dr. Pifarré, el testimoni en primera persona de la Sra. Mercè Torrentallé i el director de serveis socials dela Noguera, el Sr. Josep Lluis Bonet.
FIRAENTITATS’19
El passat 29 de setembre es va celebrar a Balaguer la 19a fira d’entitats de la ciutat de Balaguer. Enguany com a diferència no va estar organitzada per l’associació de dones d’Almatà sinó per la taula d’entitats de Balaguer, junt amb el Pla de desenvolupament Comunitàri dels Serveis Socials de la Noguera i com a novetat amb una entitat amfitriona, on aquest any se’ns va donar l’oportunitat de ser-ho a nosaltres, on vàrem col·laborar amb la resta d’organismes a organitzar aquesta fira.
Aquest any a causa de la dissolució de l’associació de dones d’Almatà i el ràpid traspàs de competències al mes de Juny va comportar realitzar alguns canvis per tal de realitzar una Fira amb les millors condicions. Per aquest motiu es va valorar amb tota l’organització primer retallar l’horari de la Fira en horari de matí, de 10 a 14:00 h. Per altra banda es va dividir la plaça Mercadal en 8 espais diferents per tal d’aglutinar les entitats depenent de l’activitat que oferien a la població.
Aquest any es van portar a terme més actuacions i activitats a càrrec de les entitats utilitzant tant l’espai de l’escenari com els espais del mig de la plaça.
També es va creure oportú ampliar la fira a nous públics i realitzar activitats infantils, com pintar cares, lectura d’un conte infantil, jocs populars, taller de xapes, entre d’altres que fins ara no s’havien realitzat mai.
Des de l’entitat vam organitzar dos accions, taller de xapes i venda de tiquets per un vermut solidari a tres bars de la plaça Mercadal, per tal de recollir diners per l’activitat guanyadora del Dinar d’entitats la qual va ser la Companyia de teatre “Visibles” de la qual en formem part.
Des de l’ASM la Noguera estem orgullosos d’haver pogut ser enguany l’entitat amfitriona i col·laborar més profundament en l’organització de la Firaentitats 19 i contents que aquest any s’hagi aconseguit un èxit de participació, ja que van assistir-hi 61 entitats de la ciutat de Balaguer.
LA REINA LETICIA REP A LA XARXA DE DONES DE LA CONFEDERACIÓ DE SALUT MENTAL ESPANYA
El passat 19 de Juliol, la reina Leticia va rebre al palau de la Zarzuela a la xarxa estatal de dones de la Confederació de Salut Mental España, de la qual la nostra presidenta Mercè Torrentallé en forma part.
El motiu d’aquesta reunió era per l’interès de la reina per conèixer el treball que es realitza des dels diferents territoris espanyols per millorar la salut mental de totes les persones.
En la reunió, les dones van fer arribar el esborrany d’un manifest, en el que es recollien les principals preocupacions, reivindicacions i aspiracions de la Red, que lluiten pel treball de la perspectiva de gènere i plantegen noves propostes en matèria de violència masclista, igualtat i no discriminació, i per última sensibilització en salut mental. També van fer rellevància a la necessitat de combatre la doble situació de vulnerabilitat en la qual es troben les dones amb problemes de salut mental, tant pel seu gènere com per l’estigma social.
Aquestes són les noticies més destacades del passat any 2019:
- Projecte Creativitat i Salutental a l’Alt Urgell
- Xerrades de com tenir cura de la nostra Salut Mental
- Voluntariat social
PROJECTE CREATIVITAT I SALUT MENTAL A L’ALT URGELL
El passat 23 de Maig a la tarda la nostra presidenta Mercè Torrentallé va participar en la presentació del projecte “Creativitat i Salut Mental” de la qual en forma part com artista, juntament amb dos companys més del Club Social.
L’objectiu general del projecte de Creativitat i Salut Mental és donar oportunitats de contacte social, convivència i creixement a les persones que pateixen trastorns mentals. On es reforça la creativitat dels participants, el bon ús del temps lliure, i la integració d’aquestes obres a la població en general i alhora lluitant contra l’estigma que recau sobre les persones que pateixen una malaltia mental.
Aquest projecte se’n va iniciar el 2015 i es porta a terme mitjançant un seguit d’exposicions itinerants, on cada any es realitzen en comarques de Lleida diferents, amb l’objectiu que siguin visitades tant per la població en general com curs escolar de cada població on es troba l’exposició.
El dia de la inauguració en cada territori els artistes tots ells afectats per una malaltia mental parlen sobre la salut mental i el reforç positiu que ha tingut en ells l’expressió artística que hi han utilitzat, i on totes elles verbalitzen que l’art els ha servit com una eina terapèutica.
Enguany aquest projecte es realitza a la comarca de l’Alt Urgell i les imatges posteriors són de la inauguració de l’exposició a l’oficina de Turisme d’Oliana el passat 23 de Maig. Les poblacions escollides són Peramola on van realitzar-se la setmana anterior i el 7 de juny es realitzarà a Coll de Nargó.
XERRADES “EINES PER TENIR CURA D’UN MATEIX”
L’entitat any rere any té com a objectiu la sensibilització en matèria de Salut Mental a tota població de la Comarca de la Noguera.
L’eina que més utilitza per fer aquesta sensibilització és mitjançant la realització de xerrades informatives sobre Salut Mental i sobretot fent prevenció d’aquesta.
Cada any l’entitat programa una sèrie d’actes i activitats per donar a conèixer que és la Salut Mental i tot allò que envolta.
Aquest 2019 l’entitat va prioritzar realitzar xerrades de prevenció.
Des de l’entitat es van elaborar dos tipus de xerrades. Les primeres anaven destinades al públic en genera de les poblacions d’Algerri i Bellcairel i les segones a alumnes del CFGM d’atenció a les persones i del CFGS d’Integració social, ambdós cicles formatius de l’IES Almatà.
En ambdues xerrades es donava informació bàsica sobre salut mental i trastorns mentals més comuns, i es facilitava eines per tal que poguessin tenir cura de la seva salut mental per tal de fer una prevenció per l’aparició d’un trastorn mental.
A més a més en el cas dels cicles formatius també es treballava mitjançant unes dinàmiques individuals i/o grupals, per tenir cura de la seva salut mental com a futurs professionals de l’àmbit sanitari i social treballant l’autoestima i les situacions angoixants.
VOLUNTARIAT SOCIAL
Un dels objectius de l’entitat és integrar a la comunitat a les persones que pateixen una malaltia mental, per aquest motiu hem seguit renovant per segon any el conveni de voluntariat amb l’empresa Eulen que gestionar la residència d’avis Comtes d’Urgell de Balaguer.
En aquest voluntariat es treballa per la integració dels nostres usuaris en la comunitat donant suport a altres col·lectius desfavorits i realitzant actuacions conjuntes comunitàries o individuals.
Gràcies a aquestes accions els voluntaris treballen les relacions interpersonals, lluiten contra situacions de passivitat o aïllament d’ambdós col·lectius, fomenten moments per compartir aficions i coneixements, augmenten l’autoestima de les persones que hi participen i realitzen activitats per promoure la comunicació i el diàleg entre aquests.
La metodologia que es segueix en aquest voluntariat social, consisteix que les persones usuàries de la nostra entitat realitzin un servei d’acompanyament als avis quan sigui necessari i per altra banda portin a terme o col·laboraren en activitats de lleure que es realitzin a la residència.
Des de l’entitat valorem positivament els resultats d’aquest 2019, on hi han col·laborat 5 voluntaris de l’entitat que han realitzat tant acompanyaments individuals com realitzant activitats de lleure en la residència amb una durada aproximada de dues hores cadascuna.